Boss IR-2 – 11 erősítő- és ládaszimuláció egy Boss kispedálban

2024. március 14.

Az utóbbi időben egymást érik a jobbnál jobb gitár előfokok, pedálformátumú erősítő- és ládaszimulációs eszközök. Korábban a Boss-tól már láthattunk egy ilyen eszközt IR-200 néven, mely a két lábkapcsolós, közepes méretű, újgenerációs Boss pedálok sorát gazdagította. Pár hónapja a cég kihozta ennek a pedálnak egy fokkal még kompaktabb változatát, mely pontosan egy standard Boss kispedál méretű. Ez a termék nagyobbat robbant a piacon, mint anno a nagyobb testvére. Vegyük csak szemügyre közelebbről, hogy kiderüljön, mi is ennek a sikernek az oka…

Boss IR-2 Amp & Cabinet Erősítő és IR hangláda gitárpedálKialakítás, szolgáltatások

Az IR-2 egy az egyben egy klasszikus Boss kispedál design-jával rendelkezik, ezáltal külsőre a tradicionális Boss pedálok sorába illeszthető. A tizenegyféle erősítőtípus mellett mindegyikhez külön-külön egy-egy virtuális (IR) ládát is tartalmaz a pedál, ilyen módon lehetőséget ad, hogy vonalban egy rendes, mikrofonozott hangot produkáljon, ezáltal akár élőben, akár felvételhez egy nagyon instant megoldást kínál. Az IR (láda) szolgáltatás kikapcsolható, tehát önmagában csak az erősítőszimuláció rész is használható, például egy végfok elé kötve, valós gitárládával. Meglepő módon az előfok is kikapcsolható, tehát adott esetben a pedál képes csak ládaszimulációként funkcionálni. Ez jól jöhet, ha esetleg egy csöves erősítőfejről műterheléssel leszedett vonal jelet használunk, ekkor az IR-2-t bevetve kész, mikrofonozott hangzást kapunk kedvenc erősítőnk hangjával egy virtuális ládán keresztül.

Kezelőfelületét tekintve a Boss IR-2 a végtelenségig leegyszerűsített, abszolút analóg-mintájú eszköz. Mintha egy alaperősítővel lenne dolgunk: a Gain (bemeneti jelszint, torzítás mértéke) és Level (kimeneti jelszint, vagyis főhangerő) potméterek mellett magas, mély és közép hangszínezési lehetőségeket kínál. Ezen kívül van egy Ambience potméter, mellyel gyakorlatilag egy beépített Reverbet tudunk kezelni. Végül egy forgókapcsolóval tudjuk kiválasztani, hogy éppen melyik erősítőmodellel szeretnénk dolgozni.

Az IR-2 effektlooppal is rendelkezik, vagyis a torzítás (tehát az előfok) utáni effekteket lehetőségünk van az erősítőmodell és a reverb közé helyezni. Ezáltal a zengető a lánc végére kerülhet, az egyéb téreffektek pedig torzítás után helyezhetők. Én egy delay-t és egy tremolót tettem az effektloopba, ahol nagyon szépen dolgoztak. Fontos megemlíteni, hogy az IR-2 sztereó kimenettel rendelkezik továbbá az effektloopja is sztereó ki- és bemenetet is tud kezelni. Ebben az esetben a Send, illetve a Return aljzatokba TRS (sztereó) jack kábelt kell csatlakoztatni.

A lábkapcsoló csatornaváltásra szolgál, ugyanis a pedál két beállítás tárolására képes. Ha betekertük a kívánt sound-ot és a lábkapcsolóra lépünk, akkor az eszköz csatornát vált, melyet egy LED indikátor jelez (zöld, vagy piros színre vált, attól függ hol vagyunk éppen). Ekkor előállítható egy teljesen más beállítás, más EQ, más erősítőmodell, stb. Ha ezzel is megvagyunk és szeretnénk visszalépni az előző csatornára, akkor csak meg kell nyomnunk a lábkapcsolót és már elő is hívta az előző csatornán legutóbb beállított sound-ot. Vagyis csatornánként mindig a legutóbbi (váltás előtti) állást tölti vissza. Nem kell elmenteni, keresgélni presetek között… a memorizálás teljesen automatikus, ezáltal nagyon egyszerűvé válik a képlet. A csatornaváltásra lehetőség van akár egy külső lábkapcsolóval is, melyet a „CH SEL” bementbe kell csatlakoztatni. Az IR-2-t fejhallgató kimenettel is ellátták, tehát bármilyen keverő, vagy interfész nélkül is azonnal bevethető csendes, szobai gyakorlásra.

 Boss IR-2 Amp & Cabinet Erősítő és IR hangláda gitárpedál

Az alábbiakban felsoroljuk a pedál mind a tizenegy erősítő szimulációját, illetve a gyárilag hozzájuk tartozó IR-eket:

Erősítőtípus:

 

Celestion Digital IR:

CLEAN

A BOSS saját clean erősítője

1x12” Celestion V-Type

TWN

Fender Twin Reverb

2x12” Celestion A-Type

TWEED

1959 Fender Bassman

4x10” Celestion G10 Gold

DIAMOND

Vox AC-30

2x12” Celestion Blue

CRUNCH

A BOSS saját erősítője

2x12” Celestion G12-65

BRIT

Marshall 1959 Super Lead

4x12” Celestion G12M-Heritage

HiGain

A BOSS saját erősítője

4x12” Celestion G12M Creamback

SLDN

Soldano SLO-100

4x12” Celestion Vintage 30

BROWN

A BOSS saját high-gain erősítője

4x12” Celestion G12M-Heritage

MODDED

A BOSS saját erősítője extrém gain értékkel

4x12” Celestion G12K-100

RFIER

MESA/Boogie Dual Rectifier

4x12” Celestion Vintage 30

 Hangminőség

A Boss IR-2 tizenegy erősítőmodelljével a teljesen tisztától kezdve, a blues-os drive hangszíneken át, egészen a hi-gain többféle szövetéig mindent lefed. Kimondható, hogy bármely stílusra könnyen használható. Már első próbálgatásra is tisztességes hangminőséget produkált, viszont amikor rátöltöttem egyik kedvenc IR-emet, akkor kezdett igazán ragyogni. Ekkor vált teljesen komfortossá a játékérzet is. Egy szoftver segítségével ugyanis az erősítőmodellekhez külön-külön ládamodell rendelhető, vagyis egyéb forrásból származó IR is rátölthető.

Több hasonló erősítőszimulátor pedálnál az Ambience csupán egy minimális térérzetet produkál, de messze nem nevezhető rendes zengetőnek. A Boss IR-2 esetében ez szerencsére nem így van. Itt az Ambience egy teljes értékű reverb, mely adott esetben nagyobb terek létrehozására is alkalmas. Az egy darab potméter nyilván erős limitet szab a beállításnál, de mégis nagyon jól használható. Az egyik legjobban működő és legtermészetesebb egyparaméteres reverb, amellyel találkoztam. Fontos megemlíteni, hogy három fajta zengetőből, egészen pontosan Room, Hall és Plate verziókból tudunk választani. Ezt egy szoftver segítségével tudjuk beállítani, vagy adott esetben egy kis trükkel magán az eszközön is (leírásban egyértelműen szerepel, hogy hogyan).

Felmerül a kérdés, hogy az IR-2-ben található erősítőmodellek megegyeznek-e a Boss egyéb termékeiben található modellekkel? Végrehajtottam egy fej-fej melletti tesztet, melynél néhány ugyanazon nevű erősítőmodellt ugyanazzal az IR-rel próbálgattam az IR-2-n és egy Boss GT-1000 Core multieffekten. Az eredmény azt adta ki, hogy bizony nem ugyanúgy szól a hasonló nevű modell a két eszközön. A Boss IR-2-nél élethűbb hangot, és kellemesebb játékérzetet tapasztaltam. Nem mentem végig mind a tizenegy modellen, de amelyeknél kipróbáltam ez a szembesítést, ott az IR-2 nyert a GT1000 Core-ral szemben.

Összefoglalás, ajánlás

Véleményem szerint a Boss IR-2 sikerének a titka a jó hangminőséggel párosult egyszerű kezelési mód. Nagyon szépen átlátható és pofonegyszerűen használható, mindemellett rendkívül kisméretű. Nagyon könnyen beilleszthető egy pedálboardba, ezáltal alkalmassá téve a rendszert a vonalban való felhasználásra. Ha valaki nem igényel többet két alap soundnál és egy reverbnél, akkor annak semmiféle más pedál nem szükséges elé, vagy mögé, mert az IR-2 ezeket nagyon jól megoldja. Méretéből adódó praktikuma által tökéletes póteszköznek is. Ez valóban bárhol elfér, és ha véletlenül „letérdelne a csöves cucc”, akkor megmentheti a buli további részét. Otthoni gyakorlásra, felvételek készítésére ideális. Ár/érték arányban, a legjobb kisméretű erősítő és ládaszimulációs eszköz, amivel valaha találkoztam. Egészen nyugodtan mellérakható néhány neves gyártó jóval drágább eszköze. Bizonyos boutique pedálok felköthetik a nadrágot a kis Boss IR-2 mellett. Szerintem minden gitárosnak megér egy próbát, függetlenül attól, hogy milyen zenei stílusban mozog!

Boss IR-2 Amp & Cabinet Erősítő és IR hangláda gitárpedál

Technikai adatok

  • 32-bites, lebegőpontos processzálás és 96 kHz-es mintavételezési frekvencia
  • Tizenegy különböző típusú erősítő és IR (Celestion Digital)
  • Vezérlők: Level, Gain, Bass, Middle, Treble, Ambience, Amp típusválasztó
  • Bemenet: mono (6,3 jack)
  • Kimenet: sztereó (2 db 6,3 jack)
  • Effektloop: mono/sztereó be- és kimenet (Send, Return - 6,3 TRS jack)
  • Fejhallgató kimenet: 3,5 jack
  • USB-C port
  • Külső lábkapcsoló csatlakoztatási lehetőség: 6,3 jack a csatornaváltáshoz
  • Áramigény: 300mA, 9V belső negatív (adapter nem tartozék)
  • Méretek: 73 x 129 x 59 mm
  • Súly: 450g

További gitáreffektért kattints ide, további Boss gitáreffektért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása